METHODIEKEN
METHODIEKEN & THEMA'S

Bij TTFS worden diverse methodieken toegepast om mijn aanbod steeds zo adequaat mogelijk af te stemmen. Dit om de eerste stap van 0 naar 1 te zetten, en verder.
Door deze methodieken talentgericht te combineren kan de inspiratie geboden worden voor ieders eerstvolgende stap. Hiervoor heb ik vele en diverse methodieken ter beschikking. Onderstaand kan u enkele methodieken vinden.
Wat is First Principle?
First Principle Thinking: is op zoek gaan naar de fundamentele bouwstenen, waaruit je vertrekt. De focus ligt bijgevolg niet op het probleem, maar op de veelvuldige onderdelen die leiden tot het probleem. Deze benadering zorgt voor een adequatere en efficiënter proces. Dit leidt automatisch tot een positieve benadering, vertekend vanuit je krachten.
First Principle = een basispropositie (of veronderstelling) die niet kan afgeleid worden uit een andere propositie of veronderstelling. Dit bestaat vaak uit een gegeven feit, zonder aannames en/of zonder subjectieve invullingen.
First Principle & Stagnatie?
Stagnatie en First Principle gaan hand in hand samen. Stagnatie betekent namelijk dat er reeds een goede basis is, waar doorheen de tijd een zekere comfortzone is rond gegroeid. Daarom mag je jouw eigen fundamentele principes (basis) niet verliezen of uit het oog verliezen.
First principle is een veilige manier om vanuit te vertrekken om de basis te versterken.
Methodieken
Path of the Phoenix
Een KernTalent bestaat uit:
- je AARD: jouw unieke karaktereigenschappenm je aard, je natuur (ZIJN)
- je POTENTIEEL: wat je tot ontwikkeling kan brengen (mits oefening en/of opleiding) (ZULLEN ZIJN)
- je INTRINSIEKE MOTIVATIE: je goesting om iets te doen (WILLEN)
Een kerntalentenanalyse brengt jouw unieke constellatie van 23 KernTalenten in kaart. Dit brengt jouw eigen intrinsieke kijk op het leven in beeld. Waaruit je hierop kan verder bouwen.
Meer info: kerntalenten.ttfs.be
Samen gaan we steeds op zoek naar een haalbare eerste stap. Hiervoor gebruik ik vaak het GRROW-model (Goal, Reality, Resources, Options, Will) van Jeff Clement. Dit laat toe om uw volledige potentieel en opportuniteiten te benutten, daarnaast biedt het de mogelijkheid om doelgericht te werken. Om dit te bereiken is mijn werkwijze op en top SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden).
Deze methodiek (ontwikkeld door Sakichi Toyoda ) vermijd symptoombehandeling en stimuleert groei op het correcte niveau. Dit betekent praktisch dat we samen op zoek gaan naar de “waarom” van een probleemstelling. Deze diepgang zorgt ervoor dat we aan de slag gaan met de kern. Hier ga ik steeds kijken naar welk niveau haalbaar is om aan te werken. Dit zorgt ervoor dat er extra motivatie ontstaat. Tevens zorgt het ervoor dat niet enkel de probleemstelling kan worden opgelost, het zorgt er ook voor dat er productief gewerkt kan worden waardoor er potentiële toekomstige problemen vermeden worden.
Divergentietechnieken zorgen ervoor dat we loskomen van ons normaal referentiekader en ons bestaande denkpatronen gaat doorbreken. Out of the box is dan ook een logisch bijproduct. Dit leidt tot vele ideeën welke nadien a.d.h.v. convergentietechnieken zullen concreter worden.
Convergerende technieken gaan vaak hand in hand met divergerende technieken.
Wanneer er vele ideeën ontstaan zijn, gaan we hier structuur in brengen en op zoek gaan naar de haalbaarheid hiervan, alsook kijken of er potentieel is om te voldoen aan de vooropgestelde doelstellingen.
Per domein zijn er specifieke methoedieken en oefeningen die reflectie stimuleren. Deze zijn per domein aangepast of uniek, om op deze manier de best mogelijke ondersteuning te bieden. Zo zijn er balansoefeningen aangepast voor financiele onafhankelijkheid, zelfreflectie, loopbaang. Maar ook kijkkaderoefeningen die op ieder domein (mits lichte aanpassing) toepasbaar zijn.